Kantinemoms
Når en medarbejder betaler dig som arbejdsgiver (fx i form af et løntræk) for at spise frokost i virksomheden i løbet af arbejdsdagen, så sælger din virksomhed en ydelse til medarbejderen. Det betyder, at din virksomhed skal betale moms af salget, og har ret til fuldt momsfradrag for de udgifter, du har haft ved at sælge maden til medarbejderen.
Du skal beregne, indberette og betale kantinemoms op til din virksomheds almindelige momsfrister.
På denne side kan du læse om reglerne for beregning af kantinemoms for virksomhedskantiner og for simple frokostordninger, hvor der stilles mad frem til virksomhedens medarbejdere.
Som arbejdsgiver skal du beregne, indberette og betale moms af kantinedriften, hvis følgende kriterier er opfyldt:
- Medarbejderne betaler for maden.
- Medarbejderne og arbejdsgiver er "interesseforbundne" - det er de typisk, fordi de er i et ansættelsesforhold.
- Maden sælges til medarbejderne til et lavere beløb end indkøbs- eller fremstillingsprisen
- Medarbejderne kan ikke få momsfradrag for den mad, der er købt
Vi anbefaler, at du tager en snak med din revisor om, hvorvidt din virksomhed er omfattet af reglerne for kantinemoms.
Er du i tvivl? Brug vores guide, som du finder under "Guide: Skal min virksomhed beregne kantinemoms?"
Hvis virksomheden ikke opfylder alle 4 kriterier
Hvis din virksomhed ikke opfylder alle 4 betingelser, er den ikke omfattet af reglerne for kantinemoms.
Du skal i stedet betale salgsmoms af de beløb, medarbejderne betaler i virksomhedens kantine. Du kan samtidigt få fuldt momsfradrag for de udgifter, der knytter sig til leveringen af mad til virksomhedens medarbejdere.
Din virksomhed kan beregne kantinemoms ved at lave en opgørelse af udgifterne til den samlede kantineleverance.
Hvis din virksomhed har egen kantine eller bruger en ekstern kantineoperatør, kan du i stedet vælge at beregne kantinemoms ud fra en af vores forenklede ordninger.
Din virksomhed kan altid beregne kantinemomsen ved at lave en faktisk opgørelse af kostprisen for den samlede kantineleverance.
Det er dog ofte en vanskelig opgave, og derfor kan du i de fleste situationer vælge at bruge Forenklet ordning 1 eller Forenklet ordning 2.
Har din virksomhed en simpel frokostordning, skal du dog beregne kantinemoms med et faktisk opgørelse af kostprisen.
Sådan beregner du kantinemoms med en faktisk opgørelse af kostprisen
Når du beregner kantinens kostpris, skal du medregne alle udgifter, der har med fremstilling og salg af mad og drikkevarer til de ansatte at gøre. Det kan fx være:
- Råvareindkøb mv.
- Afskrivning på maskiner, inventar mv.
- Løn og andre personaleudgifter
- Lokaleudgifter (reparation og vedligeholdelse, vand, varme og elektricitet) til køkkenlokaler, hvor mad og drikkevarer mv. tilberedes, opbevares og sælges samt andre lokaler i fysisk tilknytning til køkkenlokalerne, som anvendes til administrative opgaver i forbindelse med kantinedriften
- Udgifter til rengøring i forbindelse med madlavningen
Udgifter, der vedrører spiselokale/frokoststue, skal ikke indgå i beregningen af kostprisen, fx:
- Udgifter til løn mv. til afrydning og opvask
- Rengøring af spiselokale/frokoststue
- Drift (varme og elektricitet) vedrørende spiselokale/frokoststue
- Reparation og vedligeholdelse af inventar og lokaler, der anvendes til spiselokale/frokoststue.
Vær opmærksom på, at ved salg af mad og drikkevarer under kostpris til andre end virksomhedens ansatte, fx gæster i kantinen, kan det have indflydelse på beregningen af momsgrundlaget for kantinemomsen.
Simpel frokostordning?
Ved en simpel frokostordning skal virksomheden lave en faktisk opgørelse af kostprisen for den samlede kantineleverance. Herefter beregnes kantinemomsen af den samlede kostpris. En simpel frokostordning kan være kendetegnet ved fx:
- At maden stilles frem i virksomheden (brød og pålæg mv.)
- At medarbejderen selv tager maden i køleskabet
- At der købes take away som stilles frem i virksomheden
Typisk har virksomheden ikke nogen udgifter til fremstilling af maden ved en simpel frokostordning.
Eksempel: Sådan beregner du kantinemoms for en simpel frokostordning
En virksomhed tilbyder en simpel frokostordning til sine 15 ansatte.
Der er indkøbt mad (brød og pålæg) til frokost, som medarbejderne selv tager i køleskabet.
Virksomheden beregner 25 % moms af udgifterne til den simple frokostordning.
Indkøb af madvarer | 34.000 kr. |
Løn til egne ansatte for indkøb af madvarer | 6.000 kr. |
Momsgrundlag (34.000 kr. + 6.000 kr.) | = 40.000 kr. |
Salgsmoms (40.000 kr. x 0,25) | = 10.000 kr. |
Varetager din virksomhed selv driften af virksomhedskantinen, kan du vælge at opgøre momsgrundlaget efter Forenklet Ordning 1.
Benytter du Forenklet Ordning 1, skal momsgrundlaget for hele kantinens aktivitet beregnes af følgende udgifter (eksklusiv moms):
- Indkøbsprisen af råvarer + 5 %
De 5% dækker virksomhedens udgifter til indkøb af køkkenmaskiner, interne produktionsomkostninger mv. - Lønninger til ekstern arbejdskraft til beskæftigelse med indkøb, tilberedning og salg i kantinen fx løn til vikarer.
- Lønninger til eget personale, der helt eller delvist er beskæftiget i kantinen.
Lønudgiften til eget personale reduceres med 25%, som dækker lønninger til afrydning og rengøring af spiselokalet mv. Det er en generel omkostning for virksomheden og skal ikke indgå i momsgrundlaget.
Herefter beregner du 25 % salgsmoms af beløbet.
Eksempel: Beregning af kantinemoms med Forenklet Ordning 1
En virksomhed driver egen kantine. Årligt indkøbes der råvarer for 1.500.000 kr. Udgifterne til ansatte i kantinen er 864.000 kr., mens der bruges 30.000 kr. på vikarer (ekstern arbejdskraft).
Først beregner virksomheden momsgrundlaget:
Indkøb af råvarer + 5 %: 1.500.000. kr. x 1,05 | = 1.575.000 kr. |
Løn til egne ansatte minus 25 %: 864.000 kr. x 0,75 | = 648.000 kr. |
Løn til vikarer (ekstern arbejdskraft): | = 30.000 kr. |
Samlet momsgrundlag | = 2.253.000 kr. |
Derefter beregner virksomheden kantinemomsen:
Kantinemoms: 2.253.000 kr. x 0,25 | = 563.250 kr. |
Varetager din virksomhed ikke selv driften af virksomhedskantinen, men køber en samlet ydelse fra en ekstern operatør, kan du vælge at beregne kantinemoms efter Forenklet Ordning 2.
Med Forenklet Ordning 2 beregnes momsgrundlaget af:
- Den samlede betaling til operatøren (eksklusiv moms).
- Heraf reduceres lønninger til personale, der er helt eller delvist beskæftiget i kantinen, med 25 %. De 25 % dækker lønninger til afrydning og rengøring af spiselokalet mv. Det er en generel omkostning for virksomheden og skal ikke indgå i momsgrundlaget.
- Indirekte omkostninger. Opgøres som 2,5% af den samlede betaling til operatøren inkl. reduceret lønandel.
Den eksterne operatør kan bruge denne standardsats i stedet for at opgøre afskrivning på maskiner, inventar, lokaleudgifter, forsyning og andre indirekte omkostninger i forbindelse med fremstilling af maden.
Når din virksomhed anvender en ekstern kantineoperatør, anbefaler vi, at du aftaler med operatøren, hvordan fakturaen for de leverede ydelser skal splittes op, så det er muligt at lave beregningen.
Eksempel: Beregning af kantinemoms med Forenklet ordning 2
En virksomhed betaler en ekstern operatør for at drive kantine i virksomheden. Den samlede pris for aftalen er 3.000.000 kr. årligt. Heraf går 864.000 kr. til lønninger af kantinepersonale.
For at fastsætte momsgrundlaget, beregner virksomheden først den samlede pris, når lønudgifterne er reduceret med 25 %:
Lønudgifter minus 25 %: 864.000 kr. x 0,25 | = 216.000 kr. |
Samlet pris inkl. reducerede lønudgifter: 3.000.000 kr. - 216.000 kr. | = 2.784.000 kr. |
Derefter lægger virksomheden de indirekte omkostninger til beløbet og beregner momsgrundlaget for kantinemomsen:
Indirekte omkostninger: Kantinemoms: 2.784.000 kr. x 0,025 | = 69.600 kr. |
Momsgrundlag: 2.784.000 + 69.600 kr. | = 2.853.000 kr. |
Når du har beregnet virksomheden kantinemoms efter den relevante beregningsmetode, skal du bogføre kantinemomsen som salgsmoms i dit regnskab.
Næste gang du skal indberette moms, indberetter du kantinemomsen som en del af din salgsmoms for perioden.
For uddybende og fyldestgørende juridisk information, se Den juridiske vejledning om Virksomhedskantiner.